Meeting Sergiu Chihaia

Ne-am întâlnit la galeria Galateca, ce tocmai găzduia o expoziţie a studenţilor săi din anul I, de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Departamentul Modă – Design Vestimentar. Stabilisem de ceva timp această întrevedere, iar eu abia aşteptam să îl cunosc şi în afara mediului online. Ştiam deja despre el că e un tip foarte implicat în viaţa artistică a capitalei, ceea ce mă făcea să fiu curioasă în a-i afla prin viu grai impresiile, experienţele, proiectele. Ce mi-a plăcut foarte mult la Sergiu e o onestă deschidere către multitudinea de forme în care aleg să se exprime artiştii. Nu suferă de sine şi de inutilitatea criticismului, ci politica sa de raportare la artă şi la artişti în genere poartă premisele aprecierii autentice şi ale solidarităţii.

Dovada vie se desfăşura chiar în faţa ochilor mei: proiectul ”White Shadows” dedicat tinerilor studenţi, ce a luat fiinţă sub umbrela coordonatorilor Sergiu Chihaia – Răzvan Vasilescu, proiect ce face parte din programul Neo Studio, ”A Programme for Bright Young Students and Trainees”, iniţiat de galeria Galateca în anul 2016.

M-au surprins plăcut efervescenţa şi devotamentul cu care Sergiu îmi vorbea despre studenţii săi. „Sunt foarte talentaţi, de aceea, e al doilea an consecutiv, a doua generaţie căreia vreau să îi ofer oportunitatea de a fi văzută şi de public. Şi voi continua să o fac şi în anii ce vin”. Întrebarea ce mi-a răsărit în minte, spunându-mi asta, a fost de ce aceste noi generaţii deprind mai repede, ce anume generează această precocitate. „Accesul rapid la informaţie. Când eram eu student, făceam o gaşcă de câţiva colegi, mergeam la un Internet Cafe, unii, făceam schiţele noilor prezentări, alţii, transcriam informaţia. Procesul era mult mai greoi şi costisitor ca timp pentru a ne putea păstra updataţi la moda ce se crea peste graniţe. Acum, totul e la o distanţă de câteva click-uri”.

Totuşi, marea problemă rămâne faptul că, în România, încă nu există un sistem reglementat pentru modă, ceea ce face ca, de multe ori, oameni foarte talentaţi să se reprofileze după absolvirea facultăţii sau să-şi caute oportunităţi profesionale peste hotare. Dar noile generaţii, spune el, parcă au un alt suflu, unul mai curajos şi încrezător. Studenţii sunt mai deschişi, se acceptă şi îi acceptă pe ceilalţi mult mai uşor şi „sunt foarte hotărâţi privind ceea ce vor să facă. Pentru proiectul White Shadows, ei au gândit conceptul, au ales titlul, au scris textul de prezentare”.

Într-adevăr, chiar înainte de a afla mai multe despre acest proiect şi cum eu am obiceiul să ajung înainte de ora stabilită la întâlniri, am avut timp să privesc pe îndelete lucrările din expoziţie. Am putut să remarc abordările creative ale pieselor, în linii provocatoare, adesea, dificil de executat şi nu lesne de intuit că sunt rezultatul muncii unor tineri care abia încep să înveţe arta lucratului cu maşina de cusut.

Antiteza din titlul proiectului, prin alăturarea atributului „albe” umbrelor, prevesteşte ideatic conceptul gândit, iar materializarea acestuia nu dezamăgeşte. Suspendate în două coloane paralele, construcţii albe, geometrizate, după tipare redefinite se opun celor negre, în forme cu mult volum, în linii prelungi şi fine. Încărcată de o simbolistică profundă, această expoziţie vorbeşte prin asocierea de alb – negru despre binomul unor elemente antitetice, dar complementare: lumină – umbră, zi – noapte, viaţă – moarte, bine – rău. Mai multe, puteţi găsi pe http://artwall.ro/events/white-shadows/

Talentul lor, dar şi pasiunea cu care acest domn profesor vorbeşte despre studenţii săi, m-au făcut să promit că, în curând, mă voi duce să îi cunosc şi să aflu mai multe despre arta lor. Pe lângă implicarea în activităţile dedicate studenţilor şi nu doar, artistul Sergiu Chihaia îşi găseşte timp şi pentru a se ocupa de propriile creaţii. Înainte de a ne cunoaşte în offline, ne-am intersectat în mediul virtual unde îl găseam drept un personaj energic şi interesant. Energic pentru că nu-şi rata prezenţa la majoritatea evenimentelor artistice din Bucureşti şi interesant întrucât venea mai tot timpul în compania unor personaje inedite, dintre care Ping Ping pare a fi câştigat deocamdată primul loc în cursa pentru celebritate. Acesta din urmă, un tip sociabil asemeni companionului său are şi un cont de facebook pe care e foarte activ. Nu te aşteptai probabil dacă încă nu ştiai, dar Ping Ping şi colegii săi sunt o echipă de peste 100 de pinguini, despre care Sergiu îmi spune că i-au devenit cei mai buni prieteni, iar „când sunt în atelier şi lucrez, uneori, simt de parcă mă privesc nişte figuri umane”. Vă mărturisesc că, şi pentru mine, urmărind de ceva timp aventurile acestor personaje albe, au devenit întrucâtva umane.

„Dar de la ce a pornit proiectul cu pinguinii şi ce vor ei să spună celorlalţi?” Naşterea lor se leagă mult de povestea de viaţă a artistului, de plecarea sa din Republica Moldova şi stabilirea în România. De alegerea deloc uşoară de a părăsi locul de baştină pentru o viaţă cu mai multe perspective în alt parte, despre definirea propriei identităţi, dar şi despre semnalarea unor probleme în societate. Şi Ping Ping a fost la proteste în faţa Guvernului României, iar Sergiu are planuri chiar mai îndrăzneţe pentru viitor, de a bloca integral o stradă cu pinguinii. De la prima lor apariţie publică la Atelier 030202, se pare că nu doar eu le urmăresc periplul, ci şi cei de la Greenpeace care vor sa facă un documentar despre ei.

Acum, artistul lucrează la o nouă generaţie de pinguini care vor „continua ce au început primii, doar că, între timp, s-au transformat, au intrat într-o altă etapă existenţială. Aceştia vor avea urechi şi, aşadar, simţurile mai dezvoltate, vor fi realizaţi de această dată nu din hârtie, ci din material, simbolizând faptul că s-au maturizat, au dobândit mai multă rezistenţă şi nu vor mai fi integral albi. Aparent, îşi pierd din ingenuitate în trecerea prin vicistitudinile vieţii, însă, în străfundul lor, rămân aceleaşi făpturi pure şi blânde. Mă întrebai ce vor să transmită celorlalţi. Ei, bine, deşi pare că ei se schimbă, de fapt, ei vor reuşi să ne schimbe. Şi reuşesc asta prin forţa binelui, prin frumuseţea valorilor pe care le întruchipează”.

PS: mai multe despre Sergiu Chihaia, proiectele sale, arta sa şi nu doar, găsiţi şi pe http://artwall.ro/ . Take a look!

Pe curând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyrighted Image