Cercul

Aseară, am plecat pentru 1h 30 min de la Victoriei la TNB. Avea loc singura punere în scenă din această stagiune a piesei “Terorism” a fraților Presniakov, în regia lui Felix Alexa. Eram pe punctul de a renunța, deşi aşteptam nespus de mult să-l văd din nou pe Marius Bodochi interpretând, când mi-am adus aminte fulgerăror câteva cuvinte ale lui Felix Alexa: “Piesa demonstrează că nu e neapărat nevoie de cadavre pentru ca undeva, în adâncul nostru, să murim încet sub teroarea vieții cotidiene”.

Stop. Dar ce se desfăsoară în această piață publică a Bucureştiului, acum, în fața ochilor mei? Nu tocmai o răzvrătire în fața unei terori sub forma picăturii chinezeşti, până când iluzoriei fineți a picăturii i-a luat locul turnatul grobian din sticlă, fară simțul proporției?

Nu ştiu în ce măsură instinctul şi în care rațiunea mi-au spus, dar amândouă, am luat hotărârea că vreau să văd “Terorism”. “Acum”. Ceva, cumva, mă chema să fiu şi acolo.

Şuvoie de oameni veneau dinspre Universitate, mă încerca un soi de satisfacție nemărginită, dar prudentă, iar în gândul meu, le spuneam: “Vin înapoi”.

Ironia întâmplării de aseară făcea că piesa este scrisă de doi frați ruşi şi ideea montării la TNB a acestui scenariu s-a născut în zilele următoare atentatului de la Paris împotriva revistei “Charlie Hebdo”. Această ironie a resuscitat câteva gânduri, probabilități care-mi bântuie cotloanele minții de o bucată de vreme…

“Terorism” vorbeşte despre apocalipticul existenței când devii complice la şarada minciunii, fie chiar în microcosmosul personal. Totul este interconectat, iar consecința unei întâmplări intră într-un lanț circular de consecințe, în care, odată ajuns complice, fie chiar prin tăcere, te vei izbi mai târziu de fapt de o excrescența a rădăcinii faptei tale.

Am aplaudat pe gânduri la sfârşitul piesei, pe la orele 22, după care m-am întors unde am ştiut că mă voi întoarce. Printre oamenii paşnici de afară, dar cu care am împărtăsit acelaşi “nu”.

Ph: Anna Dovgal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyrighted Image