26 martie ’17. Hoinăreala de sâmbătă

Cum a început să mă roadă de ieri, dimineaţă sâmburele inspiraţiei, am ştiut că e compromisă sâmbăta aceasta, singura zi, de altfel, căreia teoretic nu îi fac decât program de pofte. Implicată în alte proiecte săptămâna aceasta, şevaletul a început să cam plângă după mine. Aşa că am zis să împart şi capra şi varza, cum se spune: jumătate, hoinară, jumătate, artistă în desfăşurare pe seară.

După o cafea şi o gustare frugală pe la Energia, hoinăreala mi-am satisfăcut-o împuşcând doi iepuri deodată: expoziţia Victor Fota de la galeria Galateca şi, vizavi, colecţia de picturi de la Artmark care urmeză să intre miercuri în licitaţie, mutată între timp la Hilton.

Victor Fota e un tânăr artist pe care l-am găsit cel puţin interesant, iar lucrările ce se află acum în expoziţie la Galateca tratează un subiect contemporan, de un inevitabil interes pentru generaţiile prezente şi viitoare, anume om – tehnologie, această „simbioză”, cum o numeşte el, „legătura ce a forţat o evoluţie accelerată a creierului uman”.

Am ratat prima săptămână din expoziţie când studioul de video-mapping Aural Eye a animat lucrările prin lumină proiectată pe detaliile fiecărei picturi, însă chiar şi aşa, a fost o experienţă deosebită ce-ţi scormoneşte în minte şi nu te lasă plecat fără teme de gândire. „Cu ajutorul introspecţiei am urmărit să ilustrez moduri în care tehnologia m-a traumatizat sau m-a ajutat în acelaşi timp. Aşa că am relatat o legătură neutră, nici critică, nici laudativă la adresa tehnologiei avansate”, subliniind cu acelaşi profetism o concepţie vehiculată intens conform căreia „în viitor, probabil, omul şi maşinăria se vor confunda”. Dacă profeţia se va împlini, rămâne de văzut într-un timp ceva mai îndelungat, în timp ce expoziţia „Human Extension” poate fi văzută doar până pe data de 6 aprilie.

De la Galateca, am traversat la Artmark, unde am fost informată că toate lucrările ce vor intra în licitaţia din 29 martie au fost mutate pe holurile hotelului Hilton. La câteva minute de mers pe jos, am ajuns acolo. Înainte de toate, merită spus că nu trebuie să ai scopul de a intra în licitaţie ca sa omiţi a vedea această colecţie impresionantă prin valoare şi prin numărul lucrărilor şi artiştilor români. Vreo 80 la număr, dintre care menţionez doar câteva nume precum Theodor Aman („Odaliscă cu teorbă”, vedetă în această licitaţie), Corneliu Baba, Sabin Bălaşa, Ştefan Câlţia, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Ştefan Luchian, Francisc Şirato, Ion Theodorescu-Sion, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu. Mai sunt deci trei zile la dispoziţie, go get it!

Imaginea zilei din arhiva personală. Eu, ieri, caught by surprise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyrighted Image